De vakantieperiode is weer bijna aangebroken. Dat betekent dat we met z'n allen weer richting meren, zee, vakantieparken en zwembaden trekken.

Dat er dan door de ouders met hun kroost veel gezwommen wordt is logisch en fantastisch. Toch zijn er wel een aantal zaken waar u als ouder rekening mee moet houden. U kunt namelijk als ouders een positieve bijdrage leveren aan het lestempo van uw kind. Daarom hebben wij een aantal tips voor het zwemmen op vakantie voor u.

Deze tips zijn in eerste instantie bedoeld voor kinderen (reguliere methode en swimsafe methode) van onze zwemschool welke geen diploma hebben. Heeft uw kind wel een diploma, dan is dat geen garantie dat hij/zij alles kan in elke situatie (bijvoorbeeld storm op het meer, tijdens bootvakantie) waarin het terecht kan komen en zijn de tips ook belangrijk om te lezen.

 1. Ga nooit zelf de zwemslag oefenen met uw kind, zwemles is een zaak voor professionals.
 2. Laat uw kind in schouderdiep water SPELEN, SPELEN en nog eens SPELEN!.
  Zwemmen en zeker het zelf oefenen in diep water terwijl uw kind daar nog niet aan toe is, is slecht voor de zwemslag en verlengt de opleidingstijd van uw kind.
 3. Laat uw kind nooit alleen in de buurt van water. Zelfs niet als het is behangen met drijfmiddelen van allerhande aard. Ook niet in situaties waar toezicht is.
 4. Laat ook kinderen met een swimsafe pakje aan nooit alleen bij, op of in het water! Een swimsafe- pakje is geen zwemvest maar een drijfpak, toezicht is altijd vereist!
 5. Schaf duikstokjes en andere duikspulletjes aan in diverse kleuren en laat uw kinderen om beurten verschillende kleurtjes of duikvoorwerpen opduiken in schouderdiep water. Zo leert het kind zich oriënteren. Maak wedstrijdjes van het drijven met de neus in het water en op de rug, wie kan het langer pappa of jij? (het kind wint natuurlijk altijd) Laat het kind onder uw benen door zwemmen, desnoods een beetje helpen. Zo leert uw kind spelenderwijs!
 6. Wij raden u aan alleen in buitenwater te zwemmen wat door de provincie of gemeente specifiek voor dat doeleinde is aangewezen. Dit geldt ook voor het buitenland. Buitenwater kan vele gevaren herbergen zoals stroming, kou, langskomende vaartuigen, verontreiniging, onzichtbare obstakels onder water enzovoorts. Overtuig uzelf van het feit dat uw kind zwemt op een veilige plek en laat hen nooit alleen, ook niet als zij een diploma hebben.
 7. Zwemt u met uw kind in een zwembad met toezicht, dan is de accommodatie ingericht op veiligheid en hygiëne. U kunt er dan vanuit gaan dat u en uw kind veilig zijn. Vergeet echternooit dat toezichthouders ook mensen zijn die fouten kunnen maken en dat er ondanks alle goede zorgen toch iets erg fout kan gaan. Houdt u zich altijd aan de regels en realiseer uzelf dat niet alleen het toezichthoudend personeel maar zeker u als ouder verantwoordelijk bent voor de veiligheid van uw eigen kind.
 8. Het zwemmen met kleine kinderen in zee raden wij altijd af. Hou het bij pootje baden!
 9. Op een sloep of ander vaartuig heeft uw kind altijd een goedgekeurd zwemvest aan welke ook tussen de beentjes door kan worden vastgemaakt.